Hotelsuite tegen depressie
DATE 21/03/2017 THEMA SOCIAL DESIGN / RESIDENTIEEL CONCEPT POSITIEVE OMGEVING
Onbewust heeft onze omgeving een significante invloed op onze gemoedstoestand, stemming en welzijn. Met deze kennis van omgevingspsychologie heb ik een hotelsuite ontworpen dat mensen met een depressie op een positieve manier beïnvloed. In deze hotelsuite heeft de vormgeving daarin een rol gespeeld, en is er naast de vormgeving aandacht besteed aan het creëren van een totaalconcept. Zo zijn begeleiding van specialisten, voeding van de gebruiker en dagelijkse activiteiten meegenomen in het plan.
visie & concept
Ik heb ontdekt dat ik met mijn passie, interieur ontwerpen, mensen kan helpen. Ik ben me gaan verdiepen op wat voor een manier ik een interieur positief kan gaan inzetten en ben zo op de leer van omgevingspsychologie gekomen. Ik heb de hotelsuite voor mensen met een depressie zó ontworpen dat interieur, architectuur én omgeving samenwerken en de gebruiker positief word getriggerd. Deze triggers, samen met begeleiding, voeding en beweging zorgen ervoor dat de patiënt genoeg handvaten toegereikt krijgt om te werken aan zijn of haar depressie. De positieve invloed van de vormgeving is terug te vinden in de kleuren, het daglicht en de direct zicht op het natuur.
ontwerp
Tussen de hoge bergen van de Zwitserse Alpen ligt op 1578m hoogte het prachtige Oeschinenmeer. Het meer maakt met haar vier omliggende bergen deel uit van de UNESCO-lijst van Wereldnatuurerfgoed. Deze bijzondere plek is een oase van rust met prachtige natuur. Voor het ontwerp is voor deze locatie gekozen, omdat het voor de doelgroep (mensen met een depressie)
erg belangrijk is dat zij veel zonlicht en rust kunnen krijgen. Daarnaast is de lucht zuiverder op deze locatie, waardoor er een betere ademhaling bereikt wordt.
De architectuur van deze unieke hotelsuite kenmerkt zich door zijn openheid en lichtinval, wat gecreërd word door de grote glazen puien. Elke ruimte krijgt op deze manier een adembenemend uitzicht. De hotelsuite is hogerop geplaatst op betonnen kolommen, om zo de privacy van de gebruikers te waarborgen.
Het interieur kenmerkt zich door het gebruik van warme oranje en gele tinten als de accentkleuren. Deze kleuren staan voor optimisme en vrolijkheid, wat voor een positieve invloed zorgt op de gemoedstoestand van de gebruiker(s). Naast de warme tinten is er een basis kleuren palet toegepast van zwart, wit en grijs zodat de oranje en gele tinten er uit springen.