top of page
Header%20Cube_edited.jpg

re-design Cube Design Labs 

DATE 09/07/2017     THEMA SOCIAL DESIGN / WERKPLEK       CONCEPT ASK, IMAGINE, CREATE

In de Cube Design Labs werken studenten aan verschillende projecten. Dit doen ze in multidisciplinaire teams. Tijdens hun stages volgen zij een gefaseerd design proces: ASK – IMAGINE – CREATE. Hier co-creëren de studenten met elkaar en met museumbezoekers. Zo verzamelen zij informatie voor hun projecten. ‘Design for Human Needs’ staat centraal en wie kan de studenten nou beter helpen dan de doelgroep zelf?!  Ik heb hier een nieuw interieurontwerp en -advies voor mogen maken.

13.jpg
2.jpg

visie & concept

Cube wilt graag dat de bezoekers het design proces ervaren en mee participeren in de gesprekken en workshops met de Cube Residents (de studenten). Ik mocht daarvoor een interieur creëren dat de bezoeker helpt om ASK, IMAGINE en CREATE te ervaren en tevens de bezoeker stimuleert om mee te helpen in het ontwerpproces. Daarnaast moet het een prettige werkomgeving zijn voor de Cube Residents.

Het ontwerpproces bestaat uit drie fases, die verschillend zijn, maar toch ook overeenkomsten hebben. Ik heb iedere fase een unieke look gegeven, zodat iedere fase ook écht ervaren wordt.  Dat heb ik gedaan door iedere fase een bepaald karakter te geven. Zo wordt ASK – de onderzoekende fase – een bibliotheek, IMAGINE – de schetsfase – een atelier en CREATE – de prototyping fase – een werkplaats

8.jpg
Header Cube.png
10.jpg
6.jpg
5.jpg

ontwerp

ASK is de eerste fase, de onderzoeksfase. De hoofdkleur die gebruikt word om ASK aan te duiden is geel. De kleur geel stimuleert het creatieve denken en onderzoek heeft aangetoond dat men creatiever is in gele ruimtes. Om een gezellige ruimte te creëren heb ik warme tinten en materialen gebruikt, zoals bruin hout. In ASK staat dimlicht ook centraal. Onderzoek doen gaat beter met dimlicht aan in de ruimte. Door de gehele ruimte zijn skippyballen geplaatst, dit is een ergonomisch en speels alternatief voor bureaustoelen.

IMAGINE is de creatieve fase, waar concepten en schetsen tot standkomen. Daarom heeft deze fase een atelier-vormgeving gekregen. De hoofdkleur is blauw, omdat mensen namelijk productiever zijn wanneer ze de kleur blauw zien en productiviteit is precies wat de gebruikers nodig hebben in deze fase. Daarnaast komt hier daglicht naar binnen wat tevens productiviteit stimuleert.

De laatste fase is CREATE,  hier staat prototyping centraal. In CREATE wordt het project afgerond en verfijnd. De kleur voor CREATE is rood, want rood staat voor kracht en fysieke energie.  Ook trekt rood de aandacht, dus zal het bezoekers de labs in ‘trekken’. Omdat CREATE een werkplaats is, staan hier ook alle machines die nodig zijn om prototypes te maken.

bottom of page